Parterapi

I mange parforhold mangler det liv og den glæde og nærhed, som kendetegner et godt og varmt parforhold. Varme og nærhed er væk i lange perioder, måske altid. Der skændes eller lukkes af. Problemerne får lov til at ligge. Samtalen er gået i stå. Gnisten er væk!

 Begge er ofte ulykkelige over magtkampene, men usikre på, hvad der skal til for at ændre det. Hver for sig er parterne tilbøjelige til at placere skylden - årsagen til smerten - hos den anden. Det er imidlertid ikke personerne, men derimod samspillet/relationen der er problemet og derfor også samspillet/relationen som skal ændres for igen at få gnisten til at springe. 

Ved parterapi er det som sagt relationen der er i fokus, i form af for eksempel:

  • jeres aktuelle følelser i situationen
  • jers forståelse af hinanden og manglende indlevelse i hinandens verdenjeres
  • forventninger til hinanden og til samlivet
  • jeres personlige stil og udtryksmåde hver især

I parterapi lærer I:

  • at tale sammen og forstå hinanden - selv om I ikke er enige
  • at tale respektfuldt om følsomme ting - i stedet for at skændes og lukke i
  • at finde det, der skaber vanskeligheder og håndtere det
  • at finde det, der giver glæde, varme og nærhed. 
Processen i parterapi er en bevægelse fra et "ubevidst forhold", hvor tingene bare sker og følelser og stemninger tager kontrollen - og til et "bevidst forhold", hvor parterne ved mere om, hvad der sker og tager ansvar. 

Parterapien er derfor også en kilde til dyb indsigt og læring. Du får stærke værktøjer og oplever en personlig udvikling, som kan bruges resten af livet - både i parforholdet, privatlivet og på arbejdsmarkedet.

 
Hvem har brug for parterapi?
Parterapi er naturligvis oplagt for par, der står med problemer som f.eks. skænderier, lukkethed, tavshed, utroskab, problemer med sex-livet. Vi oplever også par som går i terapi uden at have parforholds-problemer. De ønsker at bruge parforholdet til en bevidst proces, der handler om selvudvikling. Man kan sige, at de går i terapi for at lære at undgå de kendte problemer. 

 
Parterapi - er det en fallit-erklæring?
Næsten alle parforhold oplever perioder med skænderier, ensomhed og afstand. Mange ender i smertefulde magtkampe. Det kan være en rigtig god ide at søge hjælp inden det er for sent.